Qui som

L’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic conserva la memòria documental del Bisbat de Vic des del segle IX fins a l’actualitat.

Per les característiques dels seus fons, volum i abast cronològic, l’ABEV és un dels centres culturals més importants del país.

Té importància tant per la riquesa de la documentació generada per l’administració del Bisbat i per les institucions eclesiàstiques vinculades (Capítol de la Catedral, parròquies…), com pel valor històric i a diversitat d’altres fons que han anat aplegant-se al llarg del temps, referits tots ells al territori del Bisbat.

Aquesta diversitat de fons, corresponents tots a un mateix àmbit i complementaris pel que fa a tipologies i a institucions que els han produït, conformen un conjunt únic per a estudiar i entendre la realitat i l’evolució històrica del nostre país en els darrers dotze segles.
La Biblioteca Episcopal destaca pel volum dels seus fons, més de 50.000 volums, i per la seva antiguitat, amb un nombre important d’incunables i més de 300 manuscrits des del segle IX.

També cal destacar el fet que es tracta d’una biblioteca cabdal en la formació i l’obra de personatges rellevants de la Catalunya del segle XIX i de la primera meitat del XX com ara Jaume Balmes, sant Antoni Maria Claret, Jacint Verdaguer, Jaume Collell o Josep Gudiol. Aquestes circumstàncies, gairebé úniques en el nostre país, confereixen a l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic unes característiques d’especial rellevància.

Vols saber quins personatges rellevants del segle XI van signar l'acta de consagració de la Catedral de Sant Pere de Vic...

Descobreix més sobre aquesta memòria

Memories destacades

El primer Bisbe de Vic després de la restauració del Bisbat va ser Gotmar a l'any 886

Descobreix més sobre aquesta memòria

Memories destacades

Visita'ns

De dilluns a divendres de 16:00 a 20:00

Dissabte de 10:00 a 13:00 i de 16:00 a 20:00  

 

La consulta presencial s’ha de fer amb cita prèvia 

trucant a l’ABEV o enviant un correu electrònic a 

l’adreça abev@abev.net.

Visita'ns

Carrer Santa Maria, 1
08500 Vic

Telèfon

93 889 44 32 

Segueix-nos

Email

abev@abev.net