Memòria

Gotmar, el primer bisbe de Vic després de la restauració del Bisbat

El comte Guifre el Pilós, amb els seus cavallers fidels, va recuperar el territori osonenc a la tardor del 876 i tot seguit aquesta es va tornar a reorganitzar amb castells i amb la creació d’alguna parròquia en el sector central del bisbat.

Aquesta definitiva ocupació va anar acompanyada de la plena restauració religiosa a càrrec de la metròpoli de Narbona i del seu prelat l’arquebisbe Teodard, esmentat en el 886, només deu anys més tard de la recuperació política. A partir d’aquest temps hi comença a haver documentació pròpia a l’arxiu capitular. Aquesta i les cròniques de l’època informen que Gotmar, primer arxiprest, fou nomenat bisbe de Vic, entre el 886 i el 899, i que ell i els seus successors anaren consagrant esglésies, a les quals sovint n’hi unien altres ja existents en el seu entorn; també varen aixecar les tres esglésies episcopals de Sant Pere, Santa Maria i Sant Miquel al barri inferior de la ciutat, al vicus i raval que donaria el nom definitiu a la ciutat i a la diòcesi.

Destaquen d’aquesta època alguns bisbes, en particular Jordi i Guadamir, com a edificadors dels temples episcopals de Sant Miquel i Santa Maria i sobretot per instaurar i protegir la canònica  episcopal.

Vols saber quins personatges rellevants del segle XI van signar l'acta de consagració de la Catedral de Sant Pere de Vic...

Descobreix més sobre aquesta memòria

Memories destacades

El primer Bisbe de Vic després de la restauració del Bisbat va ser Gotmar a l'any 886

Descobreix més sobre aquesta memòria

Memories destacades

Visita'ns

De dilluns a divendres, de 16 h a 20 h i dissabtes, 

de 10 h a 13 h i de 16 h a 20 h.  


La consulta presencial s’ha de fer amb cita prèvia 

trucant a l’ABEV o enviant un correu electrònic a 

l’adreça abev@abev.net.

Visita'ns

Carrer Santa Maria, 1
08500 Vic

Telèfon

93 889 44 32 

Segueix-nos

Email

abev@abev.net