Col·labora

Projecte de Digitalització de l'Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic
Volem digitalitzar dotze segles d’història, fem-ho plegats

El principal objectiu d’aquest projecte és començar la digitalització de l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic (ABEV), i també proporcionar les eines necessàries a altres institucions eclesiàstiques del Bisbat de Vic amb arxiu propi, per tal que la documentació històrica es pugui digitalitzar i es faci accessible des d’una pàgina web.

Des del passat octubre del 2022, l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic, ha començat el projecte de digitalització dels fons documentals que custodia.

Actualment, s’estan digitalitzant fons parroquials i sèries documentals de l’arxiu capitular gràcies a la donació de particulars, a la creació de convenis de col·laboració amb alguns ajuntaments i per mitjà de subvencions del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i del Ministerio de Cultura del Govern Espanyol.

Garantirem el futur i l’accessibilitat d’un tresor cultural únic a Catalunya amb els mitjans propis del segle XXI.

L’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic és un conjunt documental i bibliogràfic singular pel seu volum i el seu abast cronològic. Conté la documentació generada al llarg de dotze segles per les institucions eclesiàstiques del Bisbat de Vic, i d’altres fons no eclesiàstics de gran significació que ha anat aplegant al llarg del temps, referits tots ells al territori del bisbat.

 

 

Conté també la Biblioteca Episcopal, que destaca pel volum dels seus fons i per la seva antiguitat, amb prop de 200 incunables i més de 300 manuscrits des del segle VIII. Això i el fet que ha estat un dels centres cabdals en la cultura catalana moderna, confereixen a l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic una especial rellevància i projecció, tant a nivell nacional com internacional.

Consultes accessibles des de qualsevol lloc del món

La digitalització de la documentació de l’Arxiu Episcopal de Vic permetrà que la consulta a la documentació sigui més accessible des de qualsevol lloc, ja que es podrà consultar la documentació en línia i es podrà fer difusió dels fons documentals.  

A més, la digitalització permet salvaguardar i preservar la documentació, perquè es poden evitar els danys que es poden causar a la documentació original quan es manipula.  

És un projecte que comporta l’automatització de totes les sèries documentals i els fons bibliogràfics. L’objectiu no és cap altre que dotar l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic dels mitjans de gestió propis del segle XXI per tal de garantir el futur i l’accessibilitat d’un tresor cultural únic a Catalunya i, en bona part, força desconegut.

Fes possible el nostre projecte, col·labora amb nosaltres!

A través del teu telèfon mòbil, pots fer una donació per Bizum utilitzant el següent codi:

09883

També us podeu posar en contacte mitjançant
el correu registre@bisbatvic.org o trucant al 93 883 26 55.

Convida a col·laborar

Vols saber quins personatges rellevants del segle XI van signar l'acta de consagració de la Catedral de Sant Pere de Vic...

Descobreix més sobre aquesta memòria

Memories destacades

El primer Bisbe de Vic després de la restauració del Bisbat va ser Gotmar a l'any 886

Descobreix més sobre aquesta memòria

Memories destacades

Visita'ns

De dilluns a divendres de 16:00 a 20:00

Dissabte de 10:00 a 13:00 i de 16:00 a 20:00  

 

La consulta presencial s’ha de fer amb cita prèvia 

trucant a l’ABEV o enviant un correu electrònic a 

l’adreça abev@abev.net.

Visita'ns

Carrer Santa Maria, 1
08500 Vic

Telèfon

93 889 44 32 

Segueix-nos

Email

abev@abev.net